Mi is az a KEBAB?

 

A kebab arab eredetű húsétel. Általában borjúhúsból készül, és erősen fűszerezett. Formája lehet hosszúkás vagy gömbölyű. Általában nyársra felhúzva sütik meg.

qu-dev

A fűszerezett kevert darálthúsból készült, sült húsételt a jugoszláv utódállamokban csevapnak, kicsinyítve csevapcsicsának hívják, Bulgáriában kabapcse.  Romániában, ahol kevesebb fűszerrel, viszont szódabikarbónával készítik miccs (mititei) a neve, melynek jelentése „kicsik”. Általában öt darab ujjacska méretű húst tálalnak fel egyszerre.
A volt Jugoszlávia területén a csevapcsicsa szokásos kiegészítője a vöröshagyma és az ajvár, Bulgáriában ljutenica, Törökországban az ayran. A török döner kebab a függőlegesen forgó nyársról levágott grillezett húsra utal, a görög gyros-hoz, vagy az arab suvarmához hasonlatosan.

DSC_0492_small

A mai gyorséttermekben kapható, pitába töltött döner kebabot egy nyugat-berlini török bevándorlótól, Kadir Nurmantól származtatják, aki 1972-ben jött rá, hogy ebben a formában jobban eladható. A dönerrel foglalkozó európai török cégeknek külön érdekképviseletük is van. Az ATDID szerint Németországban évente 750 millió dönert értékesítenek.

A nyers tészta - kebabking.hu sülés közben...  A lesütött pita Jó étvágyat hozzá! :)

Az általunk készített kebab, melynek az alapja a frissen sült pita és a helyben előállított öntet eredeti török receptek alapján készül.

DSC_0449_small   DSC_0482_small

[button style=”orange” size=”small” url=”http://kebabking.hu/kebabdurum-keszitese/” target=”_self”] Nézd meg hogyan kell elkészítened![/button]

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.